Het gevaar van een teek

De gevaren van teken

Teken lijken op kleine spinnetjes. U vindt ze in struiken en tussen bladeren op de grond, maar ook op dieren en in hoog gras. Ze leven in het bos, het park, de hei of in de duinen. De teek warmt zich graag op in de struiken, om zich daarna op een dier of mens te laten vallen en bloed te drinken. 

Teken kunnen vele verschillende ziekteverwekkers overdragen. 
Enkele belangrijke ziektes zijn:

  • Ziekte van Lyme (Borreliose)
  • Babesiose
  • Ehrlichiose
  • Anaplasmose
     

Ziekte van Lyme 

De bekendste ziekte in Nederland is de ziekte van Lyme. De wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Zowel honden als wij zelf kunnen besmet raken met deze bacterie. Bij katten is de ziekte van Lyme zeldzaam. De ziekte openbaart zich in eerste instantie meestal door een rode vaak ringvormige plek op de plaats van de tekenbeet. Snelle behandeling met antibiotica kan verdere problemen voorkomen. Als er niet tijdig behandeld wordt kan de aandoening zich verspreiden.

 

Babesiose

De parasiet Babesia canis veroorzaakt babesiose bij de hond de ziekte Babesiose. Bij de kat komt dit in Nederland niet voor. Vooral door de Dermacentor teek wordt de ziekte overgebracht. De rode bloedcellen in het lichaam van de hond worden door de parasiet afgebroken. Sloomheid, niet willen eten en koorts zijn vaak de eerste symptomen. Daarna kan bloedarmoede en geelzucht ontstaan en kan er bloed in de urine voorkomen. Indien de ziekte tijdig herkend wordt kan er behandeld worden, zo niet dan gaat de hond eraan dood. 


Ehrlichiose

De ziekte Echrlichiose wordt door diverse bacteriën veroorzaakt. Bij de hond is dit de bacterie Ehrlichia canis en wordt overgedragen door Rhipicephalus sanguineus teken die ook in Nederland gevonden worden. Ook deze infectie veroorzaakt bloedarmoede, maar ook vage klachten als lusteloosheid. De chronische vorm kan dodelijk zijn voor de hond.

Het lijkt of Duitse herders extra vatbaar zijn voor Ehrlichiose.

Katten kunnen ook Ehrlichiose krijgen, maar dit is zeldzaam.


Anaplasmose 

Een wat minder bekende ziekte die door teken wordt overgebracht is Anaplasmose. De bacterie Anaplasma phagocytophilum wordt overgedragen door Ixodes ricinus teken. Deze infectie komt voor bij herkauwers en honden, bovendien bij de mens en is ook bij het paard in Nederland vastgesteld.

Niet altijd vertonen honden verschijnselen na een infectie, maar als ze dat wel doen dan lijkt dit op de symptonen van Ehrlichiose: niet willen eten, koorts, sloomheid, soms kreupelheid, overgeven, diarree en bloedingen.

 

Een teek kan meerdere ziekten bij zich dragen en dus ook overbrengen. De kans bestaat dus dat een dier met meerdere ziekten tegelijk besmet wordt. Het ziektebeeld is dan minder duidelijk maar het verloop van de ziekten kan daardoor wel heftiger zijn. Het is dus van belang om infecties zo goed mogelijk te voorkomen. Een goede preventie met  teken werende en teken dodende middelen is hierbij van belang. Ons advies is ook om uw huisdier dagelijks op teken te controleren zodat u ze zo snel mogelijk kunt verwijderen.